4 Eyl 2017

Doğal ekmek mayası ama Ekşi maya değil :)

Bu yazının kahramanı : NOHUT  Mayamız, nohut mayası ve ekşi maya arası bir yerde. Ben ona kısaca NOHŞİ diyorum :)) Siz istediğiniz ismi verebilirsiniz.
Doğup büyüdüğüm kültürde ve tabi evimizde tandır ve sacda pişirilen açık ekmekte (yufka), turşu-şalgam kurarken, börek hamurunda vs. Nohşi kullanılır.
Ekşi mayalı ekmek ve Nohşi mayalı ekmek arasında bir tat farkı var. Biri ekşi diğeri tatlı (tatlı derken baklava gibi değil :))


MAYA için kolları sıvıyoruz ; 

ilk mayayı hazırlamak için geceden yarım avuç kadar nohutu bir bardak su içerisine ıslayın.



Ertesi gün un ve nohut suyu(yeteri kadar su yoksa içme suyu ekleyebilirsiniz) ile boza kıvamında bir hamur elde edin. Bunun için kapaklı cam bir kavanoz işinizi görecektir. Kavanozu havadar, ılık (çok sıcak olmayan) ve karanlık bir yere alın. Kavanozu ince bir bez ile kapatın. Maya üzerinde fotoğraftaki gibi delikler oluşmaya başlayınca bakterileriniz işe başladı demektir. Arada bir kontrol edin mayanın üzerinde su birikintisi olursa tekrar karıştırın.







Ertesi gün un ve su ekleyerek öncekinden biraz daha yoğun bir kıvama getirin. Karışımın homojen olmasına dikkat edin. Gün içerisinde mayanıza sevginizi verin :) bakterileriniz sevgi alınca çok daha verimli çalışacaktır :)) 


 

3. gün mayanıza un ve su ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Kabın kapağını kapatın ve ılık bir yerde mayalanması için bırakın. Hamur 2 katına çıktığında (3-5 saati alabilir) mayanız dahası ekmek hamurunuz hazır demektir. 

Veee MAYA hazııır :)

Hamurdan bir parça alarak buzdolabında hava almayacak şekilde saklayın. Bir daha ki ekmek için mayanız sizi 1 hafta kadar bekleyecektir. Daha uzun süre beklemesini istiyorsanız. Sert bir hamur haline getirip buzdolabında bekletin, bu şekilde 3 hafta kadar bekleyecektir sizi.

EEEE.... kalan hamur !!!

Kalan hamur bir ekmek için yeterli ise biraz un ve tuz ekleyerek ele yapışmayan bir hamur haline getirin. Ekşi mayalı ekmek 2. tarifimdeki düzeni izleyerek ekmeğinizi pişirebilirsiniz.






2 yorum:

  1. Un ekleyerek nasıl hamur elde edeceğiz, unu nohuta ekleyip ezecem miyiz nohutları, orayı anlamayınca gerisini anlamadım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohutu yemek için kullanabilirsiniz. Kullandığınız kısım sadece suyu. İlk gün boza kıvamında olan hamurunuza 2. gün tekrar un ve az miktar su ekleyerek biraz daha yoğun bir kıvam elde ediyorsunuz.

      Sil