22 Eki 2014

Ekşi Maya ve Ekşi Mayalı Ekmek

Yaklaşık 5 ay önce kendi ekşi mayamı ve ekmeğimi yapmak için kolları sıvadım. Bu gerçekten insanı değiştiren bir serüven:)
Bu öyle bir şey ki istediğiniz sonuca ulaşabilmek için mayayı, unu, fırını ve hatta içinde pişirdiğiniz kabı tanımanız gerekiyor.
İnternet ve kitaplarda, ekşi maya ve ekmeği ile ilgili birçok anlatım tarif bulunuyor. Ben hangi tarifi mi uyguladım? Bilmiyorum :)

Aslında hiçbir tarifi uygulamadım yada tüm tarifleri uyguladım buna karar vermek oldukça zor. Bu yola çıktığımda tarifi kağıda yazıp dönüp dönüp bakmaya üşendiğimden, kafama göre ilerledim.

"1 bardak un 1 bardak su hepsi bu" tabi başladığımda öyle değildi durum. Beslemeyi unuttum, karıştırmayı unuttum, şu oldu bu oldu, hata oldu derken 5. gün amaaaaaan beslerim olursa olur dedim :) ve devam ettim 8. gün mayam coşmuştu ve çığlık atmak istedim. 2 gün daha dışarıda besledim ve sonra dolaba kaldırdım.

Sıra ekmek yapmaya gelmişti ve tarifler yığını vardı karşımda iyi ama hangisi doğru olan !!! birkaç tarifi denedikten sonra kendim denemeye karar verdim. Ve artık sadece aklıma takılan soruların cevaplarını okuyordum. Pişirme için en iyi yöntem ne? Ne kadar süre mayalanma iyidir? vs.

Son 1 aydır ekmeklerim beni çoook mutlu etmeye başladı. Son 15 gündür harikaydı ve bugün yemek yerine ekmek yiyerek karnımı doyurdum :) Evet tarifim, mayam, ekmeğim ve tekniğim benim için tam artık ... (yeni denemeler yapmayacağım anlamına gelmiyor tabi ;)) Uyguladığım tarifi ve çektiğim eziyetleri yakında yazacağım...

İşte son zamanlardan birkaç ekmek ...











2 yorum:

  1. Harikalaar bende yarin ekmek yapmaliyim dedim okuyunca tabi eksi maya olmadan :( umarim becerebilirim ellerinize saglik :) bende bloguma beklerim http://eylullegel.blogspot.com.tr/?m=1

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Gizem hanım :) mutlaka inceleyeceğim blogunuzu

      Sil